CG Info
Sport

Prije 73 godine u Silverstonu održana prva trka Svjetskog prvenstva Formule 1

Trke za Veliku nagradu postojale su ranije, pa i sama Formula 1, ali British Grand Prix, održan 13. maja 1950. na stazi Silverstone, smatra se istorijskim…
I ranije vožene su mnoge trke za Veliku nagradu, koje su bile barem jednako značajne, ali se nisu bodovale za Svjetsko prvenstvo. Dakako, to što današnja svijest ljubitelja Formule 1, usredotočena samo oko Svjetskog prvenstva, smatra da je sve zapravo počelo na stazi Silverstone Circuit, 89 km sjeverozapadno od Londona, 13. maja 1950., glupo je i uvredljivo.

No niko ne poriče da je artikulisanje ozbiljne borbe za prestižnu titulu, kakva se, eto, dogodila, upravo prije 73 godinu, bilo vrlo značajan događaj. Premda su trke, naravno, održavane i ranije, upravo je Velika nagrada Velike Britanije 1950. odabrana za početak novoosnovanog Svjetskog prvenstva vozača Formule 1.

Na startu British Grand Prix, koju su među publikom uveličali britanski kralj Džordž VI i kraljica Elizabeta, bolidi Alfa Romeo bili su neprikosnoveni, zauzeli su četiri prva mjesta, praćeni bolidima Maserati i Talbot. Potencijalno najozbiljniji konkurent Alfama, ekipa Ferrari, nije uvrstila ovu trku u svoj trkaći program za 1950., tako da je početak savremene ere Formule 1 prošao bez ekipe koja će je kasnije uveliko obilježiti.

Vikendom je dominirao Đuzepe Nino Farina, koji će postati i prvi svjetski prvak Formule 1. Najbrži na treningu, pobijedio je i u trci nakon borbe u kojoj su mu glavni konkurenti bili ekipne kolege Huan Manuel Fanđo i Luiđi Fađoli. Kad je legendarni Fanđo morao odustati zbog curenja ulja, Farina je vodeću poziciju kontrolisao do cilja. Tako je počela velika saga, koja traje i danas.

Priču zaključujemo riječima kojima će, nešto kasnije, veliki Fanđo opisati jedno drugo nadmetanje: “Bila je to dobra trka. Niko nije poginuo.”

Izvor: Nacional.hr

Povezani članci

Ovaj sajt koristi "kolačiće" da unapredi vaša kornička iskustva. Pretpostavljamo da je to "OK". Prihvati Pročitaj više