CG Info
Vijesti

SDP ruši plan o formiranju Vlade PES-a, Demokrata i manjina bez “ZBCG”

Ponavljanje izbora na Cetinju zakomplikovaće već viđeni rasplet oko formiranja Vlade. Naime, manevarski prostor Milojku Spajiću, lideru PES-a se sužava obzirom da bi ulaskom SDP-a u Skupštinu Crne Gore izgubio jedan mandat. U njegovoj kombinatorici to bi bio zlatni 41. glas. U javnosti se već neko vrijeme špekuliše inforamcijom da je uz pomoć ambasada zapadnih zemalja Vlada već formirana i da će konstituenti biti PES, Demokrate i manjine. Cetinski scenario međutim donosi potpuno drugu priču. PES bi u slučaju ulaska SDP u Skupštinu, zajedno sa manjinama i Demokratama imao 40 mandata. To nije dovoljno za formiranje Vlade.

U tom slučaju, Spajić da bi izbjegao nove izbore mora ići u postizbornu koaliciju sa ZBCG kako i na taj način obezbijediti stabilnu Vladu. Ukoliko bi manjine bile protiv takvog raspleta, lider PES-a ne bi puno izgubio posšto bi mogao da formira Vladu sa Demokratama, ZBCG i SNP. U tom slučaju Vladu bi podržalo 45 poslanika.

PES ima trenutno 24 mandata, Demokrate sedam, a manjine 10 i to bi bila parlamentarna većina od 41 poslanika. Ulazak SDP u Skupštinu, a što je za očekivati pošto se izbori ponavljaju na jednoim biračkom mjestiu na Cetinju, Evropa sad i DPS bi izgubili po jedan mandat.

Odgovor na ova pitanja će dati rezultati izbora na Cetinju gdje glavna baza SDP-a. U svakoj od pomenutih varijanti stv ari oko formiranja Vlade će u mnogome zavisti od SNP-a. Spajić je ranije saopštio da o formiranju Vlade neće pregovarati sa DPS i URA kao i sa partijama koje su na parlamentarnim izborima nastupile u koaliciji sa DPS-om.

Povezani članci

Ovaj sajt koristi "kolačiće" da unapredi vaša kornička iskustva. Pretpostavljamo da je to "OK". Prihvati Pročitaj više