CG Info
Magazin

Njemački onkolozi i hematolozi na kongresu u Budvi

Saradnja Crne Gore i Njemačke u oblasti zdravstva stabilna je i kontinuirana, a kvalitetni odnosi dvije države pogoduju nastavku i unapređenju kroz različite vidove pomoći i podrške, saopšteno je nakon susreta ministra zdravlja Vojislava Šimuna sa ambasadorom Njemačke u našoj zemlji Peterom Feltenom.

Felten sa ministrom ŠimunomFelten sa ministrom Šimunom (Foto: Ministarstvo zdravlja )

Tokom sastanka u Ministarstvu zdravlja, ministar je upoznao njemačkog ambasadora sa aktivnostima i reformi koja se sprovodi u zdravstvenom sistemu Crne Gore, s posebnim akcentom na višemilionska ulaganja u infrastrukturu, ali i tehničko-tehnološko, te kadrovsko jačanje kapaciteta sistema zdravlja koji su, kako je kazao, godinama bili zanemarivani.

“Za crnogorski zdravstveni sistem posebno je važna saradnja sa Institutom Robert Koh iz Berlina u oblasti stručnog osposobljavanja, naučnog istraživanja i ostalih javno-zdravstvenih aktivnosti. Kroz partnerstvo sa ovom institucijom radi se na unapređenju i organizaciji u vanrednim situacijama, na promociji javnog zdravlja, nadzoru i praćenju zaraznih i nezaraznih bolesti”, kazao je Šimun.

Kako navode u saopštenju, ministar je naglasio važnost i neophodnost saradanje u oblasti transplantacione medicine kroz konkretne aktivnosti sa klinikom u Minhenu, koja bi bila baza za edukaciju medicinskog kadra iz Crne Gore.

Takođe je naglasio i učešće crnogorskog zdravstvenog sistema u “E4Healt” programu, gdje smo, kako je istakao, već aplicirali za sredstva iz oblasti digitalizacije i onkologije.

Njemački ambasador Felten je podržao napore zdravstvenih vlasti ka unapređenju zdravstvene zaštite i poručio da na tom putu Njemačka stoji otvorena i prijateljski opredijeljena da sa svoje strane pomogne.

Ambasador Felten je potvrdio spremnost Robert Koch Instituta da još bliže sarađuje sa relevantnim crnogorskim institutom i da nastavi produbljivanje saradnje u oblasti epidemiologije.

On je obavijestio ministra Šimuna da će na Prvom internacionalnom kongresu Crnogorskog udruženja onkologa i hematologa, koji će se održati krajem oktobra u Budvi, učestvovati vodeći njemački onkolozi i hematolozi.

Povezani članci

Ovaj sajt koristi "kolačiće" da unapredi vaša kornička iskustva. Pretpostavljamo da je to "OK". Prihvati Pročitaj više