CG Info
Magazin

Saradnja UCG i Univerziteta Azurna obala

Rektor Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović, i rektor Univerziteta Azurna obala iz Francuske Žanik Brisvalter potpisali su u Nici Ugovor o razvoju saradnje kroz aktivnosti Balkanskog instituta za nauku i inovacije (BISI). Dogovoreno je da se na Univerzitetu Crne Gore osnuje nova laboratorija posvećena inovacijama pod nazivom „Okusi, mirisi i kozmetika“ (BISI APC), koja će biti usmjerena na revitalizaciju sektora prirodnih proizvoda na području Balkana.

 (Foto: UCG )

Kako ističu u saopštenju, biće to prva laboratorija ovakvog tipa na UCG-u, osnovana uz podršku UniCA kroz aktivnosti Balkanskog instituta za nauku i inovacije.

“Osivanjem nove laboratorije, studentima i istraživačima Univerziteta Crne Gore u perspektivi otvara prilika da uče od francuskih eminentih stručnjaka, da razvijaju sopstvene ideje i povezuju se sa naučnicima iz zemlje koja ima snažnu tradiciju u ovoj oblasti”, naglasio je Božović.

Direktor Balkanskog instituta za nauku i inovacije pri UniCA-i, prof. dr Srđan Redžepagić istakao je poseban značaj laboratorije BISI APC, čiji će cilj biti produbljivanje saradnje partnerskih institucija UCG-a i UniCA -e u oblasti istraživanja ukusa, mirisa i kozmetike. Istakao je i važnost njenog doprinosa razvoju lokalne ponude aromaterapije, koja se zasniva na autentičnosti i kvalitetu.

„Ova inicijativa u značajnoj mjeri doprinosi strukturiranju ekosistema prirodnih proizvoda u regionu poznatom po tradicionalnim parfemima i ljekovitim biljkama. Naš je cilj da iskustva i znanja francuskih istraživača i naučnika prenesemo kolegama u Crnoj Gori i na Balkanu“, zaključio je Redžepagić.

Svečanom potpisivanju prisustvovali su i predsjednik Upravnog odbora UCG-a prof. dr Milivoje Radović, prorektor za Ulysseus UniCA prof. dr Stefan Ngomaj, prorektor Programa izvrsnosti Univerziteta Azurna obala (IDEX UniCA) prof. dr Silven Antonjoti.

Povezani članci

Ovaj sajt koristi "kolačiće" da unapredi vaša kornička iskustva. Pretpostavljamo da je to "OK". Prihvati Pročitaj više