CG Info
Politika Vijesti

Mujović: Ne obećavam kule i gradove, ali obećavam danonoćni rad

Kandidat za gradonačelnika Glavnog grada ispred liste PES – Demokrate, Saša Mujović kategoričan je, u razgovoru za Portal Volim Podgoricu – VOP da će, ukoliko mu građani povjere vođstvo, insistirati na radu, odgovornosti i disciplini.  Smatra i da nam je “u meritokratiji spas”, ali dodaje da će još “puno vode proteći Moračom da bi naša svijest uzrasla do nivoa da nam je meritokratija fundamentalni i podrazumijevani postulat”.

Sa pozicije ministra energetike i prvog čovjeka opštinskog odbora PES za Podgoricu bićete nosilac liste i kandidat za gradonačelnika Glavnog grada. Ukoliko se nađete u toj ulozi šta bi bio Vaš prvi potez i zbog čega?

Moj prvi potez bi bio formiranje operativnog radnog tima, koji dijeli moj stav o radnoj etici i koji je spreman danonoćno raditi u interesu građana Podgorice. Želim ljude koji nisu nedodirljivi funkcioneri, nego obični građani, “jedni od nas”, spremi da detektuju i rješavaju probleme Grada. Nakon toga krenuo bih u realizaciju “gorućih”, neodložnih pitanja (problema), gdje smo ograničeni vremenom i gdje nema prostora za oklijevanje. Nakon toga bi išao zahtjev prema gradskim preduzećima da dostave izvještaje o poslovanju i predlože racionalizaciju i povećanje efikasnosti poslovanja.

Naredna faza podrazumijeva izradu strateških dokumenata, posebno onih koji se tiču saobraćaja i održavanja čistoće u gradu. Prosto, kao univerzitetski profesor ne prihvatam “instant” rješenja, ma kako ona pitko djelovala. Upravo su takva rješenja i djelovanje po principu – riješiću jedan problem, zadovoljiću jednu grupu ljudi, a otvoriću sijaset novih problem, rezultirali devijantnim pojavama kojih se moramo riješiti. Neplanska gradnja je iznjedrila problem sa nedostatkom parking mjesta i tako redom. Dakle, strateško promišljane je osnova uspjeha.

Građani Podgorice, kao uostalom i širom Crne Gore, u značajnom broju i dalje jedva spajaju kraj s krajem. Šta su preduslovi da izađemo iz zone siromaštva? 

Bez nastavka ekonomskog plana “Evropa Sad 2” kojim su povećane plate i penzije, izgradnja energetskih projekata koji će obezbijediti dovoljno energije, premrežavanje Crne Gore auto-putevima, brzim saobraćajnica i dodatno povezivanje sa regionom i Evropom, nastavak borbe protiv kriminala, borbe protiv inflacije i rasta cijena, nema razvoja ni Crne Gore, samim tim ni Podgorice.

Šta u tom smislu obećavate građanima? 

Nema kula i gradova, obećavam još veći rad, više odgovornosti i još više discipline!

U dosadašnjem radu u izvršnoj vlasti često insistitate na meritokratiji u zapošljavanju. Kako bi implementacija ovog stava izgledala u Glavnom gradu ukoliko budete na njegovom čelu i u prilici da donosite odluke? Na koji način biste uticali da se gradska uprava racionalizuje i postane efikasnija i da se smanje neproduktivni troškovi?

Pitanje meritokratije zavisi od nivoa stabilnosti vlasti. Ako se moraju praviti kompromisi, onda je vaš manevarski prostor da implementirate princip meritokratije veoma sužen. Svjedoci ste da partije koje mogu biti “tas na vagi” često bivaju nerealne u zahtjevima. Imate primjer sa državnog nivoa gdje je jedna minorna politička grupacija imala premijera. Dakle, ne želim pričati isprazne priče i reći da sve zavisi od mene i da je meritokratija zagarantovana stvar. Zaista, svim svojim bićem se zalažem za meritokratiju, u njoj nam leži spas, bez dileme. Ipak, ovo je Crna Gora, ovo je anahroni sistem koji se zaljuljao 2020. godine i trebaće da još puno vode protekne Moračom da bi naša svijest uzrasla do nivoa da nam je meritokratija fundamentalni i podrazumijevani postulat.

Šta su, po Vama, ključni problemi Glavnog grada i kako ćete ih riješiti ukoliko vam građani daju mandat?

Najočigledniji problemi se tiču saobraćaja, nedostatka parking prostora, održavanja čistoće u gradu, potrebe za unapređenjem rada brojnih gradskih službi, a u prvom redu Agencije za razvoj Podgorice. Ići ćemo korak po korak. Prvo da kvalitetno profunkcioniše ono što već postoji. Da komunalne inspekcije
opravdaju svoje postojanje. Da se uvede veći nivo reda. Da se ne dozvole divlje deponije gdje kome
odgovara ili paljenje guma po Podgorici.

Nakon toga idemo sa izradom Strategije razvoja saobraćaja. Moj plan je otvaranje Saobraćajnog institituta koji bi bio zadužen za prikupljanje svih relevantih podataka o saobraćaju, a koji bi bili osnova za primjenu savremenih informacionih tehnologija i vještačke inteligencije. To će značajno ubrzati saobraćaj po gradu. Takođe, a uporedo s tim, moramo vršiti edukaciju maldih generacija i učiti ih da postoje zdraviji načini prevoza od automobile. To je evropski trend. Konačno, jedan automobil zahtijeva 13m2 parking prostora. Podgorica ima svoje dimenzije i ona je namijenjena da pruži komfor ljudima, a ne automobilima. Što više automobila to manje prostora za igrališta. Smatram da je opravdano da svako domaćinstvo ima jedan automobil, ali 3 ili 4 je neodrživo, ako hoćemo zdravu životnu sredinu i zdravu populaciju.

Moja želja i legat koji hoću da ostavim je projekat “Podgorica energetski održiv i energetski efikasan grad”. Znate da smo nedavno usvojili Zakon o korišćenju energije iz obnovljivih izvora i to nam daje pravnu osnovu i prostor da se na krovovima zgrada instaliraju solarni paneli i da građani budu proizvođači električne energije.

To će drastično umanjiti njihove mjesečne račune za utrošenu električnu energiju. Dodatno, subvencioniraćemo nabavku savremenih klima uređaja za prigradska naselja sa ciljem što manjeg korišćenja drva za ogrijev. Imam jasnu viziju o izgradnji bioenergane na prostoru Deponije, kao i otvaranje postrojenja za preradu guma i komunalnog otpada. Puno je planova i nemam dilemu da će Podgorica krupnim koracima napredovati.

Postoji li neka politička opcija ili partija sa kojom ne biste ulazili u postizbornu koaliciju, ukoliko postoji – koja i zbog čega?

Ono što me raduje je da će svi na politčkoj sceni Crne Gore izaći na izbore u Podgorici. I oni koji su nastali prije neki dan, i oni za koje do juče ne biste povjerovali da će sjedjeti zajedno i koji ne znaju kojim jezikom govore, pa oni koji bi da uvode red pošto su nam godinama uvodili nered, do onih koje već više od 30 godina zanima uglavnom lični interesi. Svi oni će biti na glasačkom listiću.

Prema koalicionom sporazumu sa Demokratskom Crnom Gorom, jedina partija sa kojom nije moguća postizborna koalicija je Demokratska partija socijalista. Nadam se da nije potrebna detaljna elaboracija.

Generalno, želim što manje pominjati političke protivnike. Interesuje me uspjeh na izborima, interesuje me “moje dvorište”,, želim da se borim za naklonost građana idejama i vizijom, a nikako glamuroznim obećanjima, vraćanjem u prošlost i kritikom onoga što je narod već osudio.

Povezani članci

Ovaj sajt koristi "kolačiće" da unapredi vaša kornička iskustva. Pretpostavljamo da je to "OK". Prihvati Pročitaj više