CG Info
Magazin

Tri mliječna proizvoda štetna po zdravlje: Uništavaju crijevnu floru i neprimjetno goje

Mliječni proizvodi su često smatrani zdravim izborom, ali neki od njih mogu imati negativan uticaj na naše zdravlje, posebno na crijevnu floru i tjelesnu težinu. Evo tri mliječna proizvoda koje bi trebalo izbjegavati ili konzumirati umjereno.

1. Punomasno mlijeko

Punomasno mlijeko može biti bogato hranljivim sastojcima, ali i visokim sadržajem zasićenih masti. Prekomjerna konzumacija može doprinijeti razvoju gojaznosti i povećati rizik od srčanih bolesti. Osim toga, kod nekih ljudi može doći do poremećaja u crijevnoj flori, što može dovesti do problema sa varenjem, navode u Harvard T.H. Chan School of Public Health.

2. Jogurt sa dodacima

Mnogi jogurti na tržištu sadrže dodatne šećere i vještačke ukuse, što može učiniti da izgledaju kao zdrava opcija, ali zapravo mogu negativno uticati na vaše zdravlje. Ovi dodaci mogu uzrokovati disbalans u crijevnoj flori i povećati tjelesnu težinu. Preporučuje se da birate jogurt sa niskim sadržajem šećera i bez dodataka, piše Journal of Nutrition.

3. Kisjele pavlake i kremasti sirevi

Kisjele pavlake i kremasti sirevi su često bogati zasićenim mastima i kalorijama. Njihova redovna konzumacija može doprinijeti gojenju, a visok sadržaj masti može negativno uticati na zdravlje srca. Takođe, ove namirnice mogu uzrokovati upalne procese u tijelu, što može dalje narušiti crijevnu floru, piše American Journal of Clinical Nutrition.

Iako mliječni proizvodi mogu biti dio uravnotežene ishrane, važno je biti svjestan onih koji mogu biti štetni po zdravlje. Punomasno mlijeko, jogurti sa dodacima i kremasti sirevi mogu doprineti problemima sa crevnom florom i neprimjetno povećati tjelesnu težinu. Uvek je najbolje birati prirodne, neprocesuirane opcije i konzumirati mlečne proizvode umereno.

Povezani članci

Ovaj sajt koristi "kolačiće" da unapredi vaša kornička iskustva. Pretpostavljamo da je to "OK". Prihvati Pročitaj više